Home / Články / Antokyaníny

Antokyaníny

article image

Modré farbivo z čučoriedky, sa nazýva "myrtilín" a patrí do skupiny antokyanínov. Spoločne s vitamínom C a železom sa tento flavón podieľa na tvorbe krvi. Taktiež podporuje elasticitu ciev, predovšetkým v mozgu a očiach, kde posilňuje žily a vlásočnice.

Užívanie tejto rastlinnej látky je výbornou voľbou pre ľudí trpiacich šeroslepotou a citlivosťou na svetlo.

 Antokyaníny sú polyfenoly, ktoré ako silné antioxidanty účinne bojujú proti voľným radikálom a potláčajú zápaly. Antioxidačnú kapacitu znásobujú vitamín C a selén. Štúdie ich označujú za antimikróbne/antimikrobiálne. Tieto farbivá sa nachádzajú tiež v červenej kapuste, baklažánoch a aj takmer vo všetkých ostatných červených a modrých plodoch. Stimulujú detoxikačný systém pečene, čím ovplyvňujú vylučovanie škodlivých látok a karcinogénov. Bobule sú najbohatším zdrojom antioxidantov v našej potrave. To všetko okrem iného vďaka vysokému obsahu antokyanínu. Antokyaníny výnimočne účinne bojujú proti voľným radikálom: zachytávajú voľné radikály a neutralizujú ich. Odovzdávajú elektrón voľným radikálom, bez toho aby sa ním sami stali. Antokyaníny sú mnohonásobne silnejším a účinnejším antioxidantom, než našimi babičkami často odporúčaný vitamín C. Podporujú aj optimálnu obranyschopnosť tela. 

Antokyaníny - zdravé rastlinné farbivá 

To, čím je farbivo lykopén pre paradajky, je antokyanín pre černice, hrozno a bazu. Zafarbujú ovocie na modro a prispievajú k ľudskému zdraviu. Antokyaníny (z gréckeho anthos = kvet, kvetinové, kyáneos = tmavomodrá) sú vo vode rozpustné rastlinné farbivá. Nachádzajú sa vo všetkých vyššie spomenutých rastlinách a zafarbujú plody a ovocie do červenej, fialovej, modrej a čierno-modrej farby. Tieto flavonoidy sú okrem iného zodpovedné aj za farbu listov na jeseň, kedy nastáva fotosyntéza a neobnoví sa chlorofyl.

Antokyaníny sa delia na aglykóny - bez obsahu cukru a glykozidy s obsahom cukru. Ako aditíva sú schválené pod číslom E 163. Existuje asi 250 antokyanínov. 

Antokyaníny a ich liečebné účinky 

Antokyaníny sú farbivá, ktoré sa nachádzajú iba v bunkovej miazge suchozemských rastlín. Väčšina z nich je v kvetoch a ovocí, ale častokrát aj v listoch a koreňoch. Bohaté na antokyaníny sú napr. čerešne, baklažán, modré hrozno, čučoriedky, čierne ríbezle, brusnice a červená kapusta. Menej často sa vyskytujú v banánoch, špargli, hrášku, fenikli, hruškách a zemiakoch.
Antokyaníny majú antioxidačné účinky, ktoré mnohonásobne prevyšujú vitamín C a vitamín E. Spomaľujú agregáciu trombocytov, znížujú agregáciu krvných doštičiek, chránia cievy a majú protizápalové účinky. 

Chránia rastlinné farbivá proti rakovine? 

Antokyaníny môžu ochrániť proti rakovine hrubého čreva, pretože sa dokázalo, že u ľudí, ktorých strava spočívala v bohatom príjme ovocia a zeleniny, sa vyskytla rakovina hrubého čreva veľmi zriedkavo. Rastlinné farbivá z triedy antokyanínov k tomu obzvlášť prispievajú. Príjmom antokyanínov z rôznych druhov ovocia a zeleniny, ako napr. čučoriedok, bazy, čiernej reďkovky a modrého hrozna a následné testovanie na skupine rakovinových buniek ukázalo, že v sa ich rast spomalil. 

Aká veľká by mala dávka byť, sa mení v závislosti od rastliny a typu antokyanínu. Ako obzvlášť účinné sa preukázali pigmenty z jarabiny čiernej (arónia). Nielenže v skupinách buniek znížili rast ľudského karcinómu hrubého čreva, ale ich dokonca zredukovali o 20 percent. Ich účinky sa potvrdili aj pri pokusoch na zvieratách. Potkanom s rakovinou hrubého čreva, ktoré boli kŕmené extraktmi antokyanínov z čučoriedok a arónie, sa znížili symptómy rakoviny o 60 až 70 percent v porovnaní so sledovanými zvieratami. 

Antokyaníny v každodennej strave 

Aj pri nízkom príjme antokyanínov do krvného obehu, tkanivo žalúdka a čriev si potrebné látky uchová.
Avšak biologická dostupnosť antokyanínov príjmom normálnej stravy je iba asi jedno percento. To znamená, že by sme potrebovali zjesť značné množstvo ovocia, pre získanie účinného efektu. Je dobré, že antokyaníny sú toxické len v malej miere a z rastliny prijaté antokyaníny nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo.

Najnovšie články